pączki czekoladowe

Pączki czekoladowe na Tłusty Czwartek

Pączki czekoladowe to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, którymi zajadać się możemy na co dzień. Z łatwością możemy zrobić je sami, bo przepis jest rzeczywiście przystępny a same łakocie nietrudne do wykonania. Serwuje je stosunkowo mało cukierni, rzadko znajdziemy je w kawiarniach, ale czasem oferuje je dobra restauracja. Warto poszukać lub zabrać się do samodzielnego przyrządzania, bo pączki z czekolady są naprawdę „grzechu warte”.

Przede wszystkim są mniej słodkie niż te drożdżowe, ale tak samo mięciutkie. Na wierzchu kruche, polane dodatkowa porcją czekolady, w środku z ukrytą masą czekoladową i niewielką ilością konfitury. Pączki czekoladowe są idealne na każdą okazję, pasują na deser po rodzinnej uroczystości jak i rarytas po romantycznej kolacji we dwoje.

Do przyrządzenia pączków niezbędne nam będą takie składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej, może być tortowa,
  • 0,25 l ciepłego mleka,
  • 3 jajka,
  • 4 dkg drożdży,
  • 5 dkg masła,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka spirytusu (całkowicie wchłonie się w procesie smażenia),
  • szczypta soli,
  • mały kubek śmietanki 30%
  • 3 łyżki czekoladowego kremu, typu nutella,
  • słoik konfitury (smak według uznania),
  • olej.

Przed rozpoczęciem robienia pączków upewnijmy się, że wszystkie składniki znajdują się w temperaturze pokojowej, jedynie mleko ma być podgrzane. To właśnie w nim należy wymieszać drożdże.

Oddzielnie wymieszać mąkę, kakao i odrobinę soli a jajka z cukrem ubić. Do masy dodawać na przemian masę z mąki i mleko z drożdżami aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyrabiać później ręcznie, dodać masło i alkohol. Wyrabiać do momentu aż będzie łatwo odchodzić od rąk.

Kiedy uznamy, że ciasto jest już odpowiednie, należy ostawić je na mniej więcej 2 godziny w ciepłe miejsce.

Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie go na grubość koło 1,5 cm. Na stolnicy wycinać szklanką kółka z ciasta i formować w kulki. Tak przygotowane pączki smażyć w rozgrzanym oleju kilka minut. Następnie wykładać na papier. Kiedy wyschną należy nadziać je konfiturą (przy użyciu rękawa cukierniczego) a całość polać czekoladowym sosem (rozpuszczone masło +krem czekoladowy typu nutella).