gotowanie

Jak przygotować kilka potraw jednocześnie?

Marzeniem chyba każdej gospodyni domowej jest możliwość gotowania szybkiego a jednocześnie takiego, dzięki któremu potrawy byłyby nadal pyszne i odpowiednio przyrządzone. Wiadomo, że pośpiech w kuchni nie jest dobrym doradcą, niektóre z potraw wymagają od kucharzy rzeczywiście dużego zaangażowania.

O ile w domowym zaciszu możemy pozwolić sobie na wielogodzinne „pichcenie” to sporządzenie dań w restauracji musi odbywać się szybko, przy zachowaniu doskonałej jakości. Goście lokalu gastronomicznego płacą przecież za smakowite dania a ich zadowolenie będzie sprzyjać kolejnym odwiedzinom.

Właśnie dlatego, najlepsi restauratorzy, którzy chcą serwować swoim gościom odpowiednią jakość, inwestują w piece konwekcyjno parowe. To powszechnie stosowany już sprzęt kuchenny, który pozwala na przyrządzenie kilka potraw w tym samym czasie, przy zachowaniu walorów każdego dania.

Piece tego rodzaju posiadają co najmniej kilka półek, na jakich umieszcza się różne dania. Dzięki temu w tym samym czasie można poddawać obróbce termicznej ryby, warzywa, ciasto czy mięsa bez ryzyka przeniknięcia ich smaku i aromatu. Działanie pieca jest podobne do gotowania na parze – to dlatego zachowane zostają cenne minerały i witaminy a smak i aromat produktów żywnościowych staje się dużo bardziej wyrazisty.